2011. július 27., szerda

Daniel Silva: Az angol bérgyilkos

"Gabriel Allon restaurátor - mellesleg az izraeli titkosszolgálat embere - nem mindennapi megbízást kap: egy Raffaello-festményt kell restaurálnia Svájcban. Amikor a kép mellett a tulajdonos holttestére bukkan, már sejti, alighanem többről van szó, mint amennyit eddig tudott az ügyről. Elfeledett titkok, eltemetett múltbéli események nyomában kezd el kutatni a második világháborúban felhalmozott műkincsek után - hamarosan kiderül azonban, hogy vannak, akik bármire képesek azért, hogy a múlt rejtve maradjon..."

Ez a második kötet a Gabriel Allon-sorozatból, érdekes volt. Nem bűnhődik meg benne egyértelműen minden gonosz, illetve nem egyértelmű, mi a rossz és mi a jó, ebben hasonlít a való életre.

Szerepel benne egy hegedűművésznő, aki virtuóz módon tudja eljátszani Tartini: Ördögtrilla-szonátáját. Meghallgattam, nagyon tetszik.

(A XVIII. századi itáliai zeneszerző a mű keletkezéséről így vallott: 
Egy ízben azt álmodta, hogy lelkét eladta az ördögnek, aki aztán egy minden addig hallott műnél gyönyörűbb hegedűdarabot adott elő. Másnap reggel Tartini megkomponálta remekét, az Ördögtrilla című szonátát, de azt mondta róla, hogy csak gyenge utánzata annak, amit álmában hallott.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése