2012. május 15., kedd

M. C. Beaton: Agatha Raisin és a spenótos halálpite

"Agatha Raisin, az egyedülálló, célratörő reklámügynök eladja cégét, felszámolja londoni életét és leköltözik a mesés nyugalmú, festői Cotswoldsba. Ám a vágyott életről kiderül, hogy borzalmasan unalmas. Agatha, hogy unalmát elűzze, benevez a helyi pitesütő versenyre. Mivel fogalma sincs sütésről-főzésről, vesz egy kész pitét a londoni ismerős boltban, és sajátjaként nevezi be. Még a zsűri elnökét, a helybeli Cummings-Browne ezredest is megpróbálja megvesztegetni, de nem ő nyer. Ám a verseny végeztével az ezredes hazaviszi a süteményt, megeszi és meghal. Kiderül, hogy a pite spenótjába gyilkos csomorika keveredett. A rendőrség ugyan véletlen balesetként zárja le az ügyet, ám Agatha gyilkosságra gyanakszik és nyomozni kezd. 

A skót írónő regénye - mint valamennyi Agatha Raisin könyv - pompás, izgalmas krimi, nagyszerű szatíra a londoni és a vidéki életről, remek karakterekkel és pergő, fordulatos cselekménnyel. Az amatőr detektív remekül megrajzolt figuráját kritikusok és a rajongók egyaránt megszerették, a sorozat már a 21. kötetnél tart. "M. C. Beaton tökéletlen hősnője egy valódi drágakő." - (Publishers Weekly)"

Egy orvosi váróban láttam először egy szórólapon a könyvet. Megragadt bennem a címe, de nem éreztem ellenállhatatlan késztetést, hogy megszerezzem. A könyvtárban aztán farkasszemet nézett velem a polcon, úgyhogy hazajött velem. Kellemesen szórakoztató, mérsékelten izgalmas, könnyed, humoros krimi, szerethetően ellenszenves főhősnővel. Nem bántam meg, hogy elolvastam, így ha a könyvtárban szembejönnek velem, elolvasom az írónő két másik könyvét is (Agatha Raisin és a parázna lódoktor, Agatha Raisin és az elültetett kertész), amely megjelent magyarul, de nem rohanok lóhalálában a könyvesboltba, hogy beszerezzem.

(Nem úgy, mint a legújabb Lee Childot, amely már egy hete megjelent, de én csak tegnap vettem észre, ó minő rettenet! :-))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése