2011. május 2., hétfő

Stieg Larsson: Millennium-trilógia

A tetovált lány

"Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki – mintha az őrületbe akarná kergetni – minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt."

A lány, aki a tűzzel játszik

"Tényfeltáró riport megjelentetésére készül a kérlelhetetlen szókimondásáról ismert folyóirat, a Millennium. Hogyan kerülnek Svédországba a prostitúcióra kényszerített fiatal külföldi lányok? Kik a futtatók? És mindenekelőtt: kik veszik igénybe – köztük befolyásos emberek – a rabszolgasorban tartott nők szolgáltatásait? Érthető, ha egyesek mindent megtennének, hogy a nevük kimaradjon a cikkből. A tetovált lány című regényből már megismert Lisbeth Salander is tudomást szerez a Millennium tervéről, mégpedig korábbi barátja és bajtársa, az újságíró Mikael Blomkvist számítógépéről. Így keveredik bele ez a furcsa, öntörvényű lány egy az egész országot izgalomban tartó gyilkossági ügybe. Hajtóvadászat indul ellene, de ha valakit, őt nem könnyű elkapni, pedig nem csak a rendőrség keresi…"

A kártyavár összedől

"A zseniális és öntörvényű Lisbeth Salander életveszélyesen megsebesül. Még kórházban ápolják, amikor egy szűk, semmitől vissza nem riadó kör már szervezkedni kezd. A tét óriási a számukra: a svéd titkosszolgálat munkatársaiként bizonyíthatóan súlyos törvénytelenségeket követtek el. Mindenre képesek, hogy Salandert egyszer és mindenkorra eltüntessék, és ártalmatlanná tegyék szövetségesét, a sztárújságíró Mikael Blomkvistot is, aki jól dokumentált tényfeltáró riportban akarja leleplezni üzelmeiket. Rendőrök, titkos ügynökök, újságírók, közhivatalnokok válnak szövetségessé vagy halálos ellenséggé a küzdelemben, amely az egész politikai elitet óriási botránnyal fenyegeti."


Stieg Larsson eredetileg tízkötetesre tervezte a sorozatot, azonban 50 éves korában roppant sajnálatos módon elhunyt, szívroham következtében.

Az első könyv önmagában is kerek egész, a második és harmadik azonban olyan, mintha egy regény lenne, két kötetben kiadva. Nagyon izgalmas volt mindegyik, az első és a harmadik tetszett a legjobban, talán azért, mert a második inkább csak felvezetése az utolsónak. Fontos tudni azonban, mielőtt valaki elkezdi olvasni, hogy vannak bennük durvább részek, amelyek hangosan sikítanak tizennyolcas karikáért.

A szerző a harmadik kötetben szépen elvarr minden fontos szálat, azonban érdekelt volna néhány apróbb dolog folytatása, ha megjelenhettek volna a további kötetek is. Az ne olvasson tovább, aki még nem olvasta az összes könyvet, de majd szeretné!

- Lisbeth találkozik ikertestvérével, Camillával?
- Elégtételt vesz azokon Lisbeth, akik a második kötetben nagyon rossz színben tüntették fel nyilatkozataikkal?
- Mikael és Monica meddig maradnak együtt?
- Mi lesz Mikael és Erika kapcsolatával?

1 megjegyzés:

  1. Osztom a véleményedet a könyvekkel kapcsolatban...és a kérdésekre is érdekelnének a válaszok, főleg az első. Sajnálom, hogy nem sikerült megírnia mind a 10 kötetet az írónak.

    VálaszTörlés